Как да инвестирате безопасно в Испания?

Искате ли да инвестирате в Испания, но се страхувате, че ще вложите грешно спестяванията си и покупката няма да ви донесе очакваната печалба? Разберете какво да търсите, за да избегнете това.

 

Какво да търсите, когато инвестирате в Испания?

Испания все още е привлекателна за чуждестранните инвеститори и според прогнозите на испанския пазар за недвижими имоти за 2019 г. тази ситуация няма да се промени. Трябва да се помни, обаче, че испанският пазар на недвижими имоти се управлява от малко по-различни закони от полския, поради което инвестициите трябва да се правят внимателно и правилно подготвени. Сигурното инвестиране в чужбина е преди всичко щателно изчисление на всички  „за“ и „против“ наличните оферти и намирането сред тях на споразумение, което има шанс да ни донесе печалба.

 

Решението за закупуване на къща или апартамент в Испания изисква внимателно обмисляне на аспекти като:

  •  инвестиционна цел,
  •  мястото, където ще инвестирате,
  •  правен статус на имота,
  •  техническо състояние на имота,
  •  възвръщаемост на инвестицията (ако планирате да купувате имот с цел печалба),
  •  източник на финансиране за инвестиции.

 

Инвестиционна цел

Вашата инвестиционна цел трябва да определи посоката на целия процес на покупка на имот. В зависимост от това дали възнамерявате да инвестирате в дом само за лично ползване по време на почивки и ваканции, апартамент за туристически наем, или търсите жилище за постоянно пребиваване, ще трябва да се вземат предвид и други фактори.

 

Предпочитаното местоположение, площ, брой спални в къщата или апартамента ще варира в зависимост от избраната инвестиционна цел. Например, идилична вила в покрайнините на испанската провинция, разположена сравнително далеч от най-популярните туристически курорти е добро решение, ако търсите спокойно място за семейна ваканционна къща. Въпреки това, когато купувате имот, който ще дадете под наем, това решение може да се окаже грешно - по-вероятно е туристите да наемат ваканционни апартаменти, разположени в близост до популярни курорти, където имат достъп до огромен брой атракции, пясъчни плажове и градски забавления.

 

Вашата инвестиционна цел определя вида на недвижимите имоти. Закупуването на апартамент с една или две спални е добро решение, ако искате да печелите краткосрочен наем през лятото. От друга страна, имотите с голяма площ, повече спални и удобства като просторна тераса, басейн или гараж могат да улеснят препродажбата им на атрактивна цена.

 

Ако търсите жилище за постоянно пребиваване, трябва да обърнете внимание на достатъчна площ, удобства и подходяща локация - в подобна ситуация близостта е особено важна , наред с други: магазини, болници, училища и удобна комуникация между бъдещата ви резиденция и останалата част от града.

 

Местоположение на имота

Ако обмисляте да закупите имот в Испания с бизнес цел, местоположението му определено ще е от изключително значение. В този случай инвестирането в по-малко популярни места, които не са  рекламирани и привлекателни за туристите, няма да бъде подходящо решение. В големите курорти, разбира се, цените на имотите са по-високи, но шансът за бързо възвръщане на инвестирания капитал също. Например, от гледна точка на инвеститора, може да е изгодно купуването на недвижими имоти в Torrevieja, Calp или Benidorm. Ето и нашите съвети за примерни оферти:

  •  апартамент до морския бряг в Alicante
  •  апартамент с басейн в Torrevieja
  •  луксозна вила в Calp
  •  апартамент в близост до плажа в Benidorm

Преди да купите имот, трябва да се запознаете с местата, които се намират в непосредствена близост до имота - местоположение в развлекателния център на града, близо до ресторанти и клубове може да е желателно за някои туристи и да осигурите голям интерес на вашата оферта за наем. От друга страна, ако търсите ваканционен дом в по-тих район за лична употреба, може би е по-добре да закупите имот в покрайнините на града.

 

имоти в калпе
Купуването на имот в Калп е добър избор, ако искате да инвестирате в туристически дом

 

Когато избирате място за инвестициите си, също си струва да обмислите бъдещи планове за териториално развитие на интересуващото ви място. По този начин можете да избегнете неправилно спестяване на пари, например, в ситуация, когато офертата за наем се окаже много по-малко привлекателна, отколкото първоначално сте предположили. Друг пример, ако купите къща в тих район, искате това да остане така, нали? Какво ще стане, ако в близко бъдеще там се планира изграждането на голям търговски център и нови пътища? Както още много, така можете да получите и тази информация, като се запознаете с плановете за пространствено развитие в достатъчно ранен етап.

 

Правен статус на имота

Игнорирането на испанския пазар за недвижими имоти понякога поставя чуждестранните инвеститори в неизгодна позиция. За да сте сигурни, че покупката на имот от който се интересувате ще бъде напълно безопасна, легална и в бъдеще няма да ви донесе допълнителни разходи си заслужава да се посъветвате с испано-говорящ адвокат или агент на недвижими имоти.

  • Преди да закупите имот, препоръчително е да се уверите в следното:
  • дали имота е в дълг?
  • кой е собственикът на имота, който ви интересува?
  • предишния собственик получил ли е разрешение за строеж?
  • дали имота е в имотния регистър?
  • платен ли е данъка върху имота?

Особена предпазливост трябва да бъде проявена и по въпроси, свързани с формалностите. Важно е да сте наясно, че необходимите документи, за финализиране на покупката / продажбата на недвижими имоти, трябва да бъдат преведени на вашия език - докато това не се случи, не трябва да подписвате договор, който ви обвързва.

 

Техническо състояние на имота

Преди да вземете решение за закупване на недвижимост, бъдете сигурни, че сте проверили техническото състояние и проверете дали снимките от офертата са истински. Дефекти, които откривате след покупката ще бъдат допълнителен разход за вас, което бихте могли да избегнете, като проведете задълбочена разузнавателна дейност.

 

Поради атрактивните финансови условия някои инвеститори решават да закупят недвижим имот за ремонт в Испания - в тази ситуация трябва да се уверите, че цената съответства на текущото техническо състояние на конкретната къща или апартамент. Ако тя не е достатъчно ниска, покупката може да не е печеливша като добавим разходите за основен ремонт.

 

Възвръщаемост на инвестиции

Хората, които инвестират с цел печалба, преди да купят, трябва да изчислят нейната рентабилност. За тази цел трябва да вземем предвид:

  • цената на имота,
  • данъци и допълнителни такси, свързани с покупката и ипотеката,
  • разходи за поддръжка на имота,
  • размера на ипотеката,
  • месечна вноска по ипотека,
  • данък за наем на имот,
  • наемна ставка,
  • приблизителна заетост на къщата или апартамента.

Ние съветваме бъдещите инвеститори да се запознаят с примерното изчисляване на покупката на апартаменти в Испания.

 

Инвестиционно финансиране

Инвеститорите, купуващи недвижими имоти в Испания, обикновено решават да го финансират с ипотека. По този начин можем да покрием разходите за покупка до 50-70%. Офертите на отделните банки се различават една от друга, избирайки този метод за финансиране на недвижими имоти, в много случаи можем да разпределим погасяването на кредита средно за 5-25 години.

 

Дългият период на заема е друг аргумент, че покупката на недвижими имоти трябва да бъде наистина обмислена и финансовите ви възможности трябва да бъдат анализирани по отношение на изплащане на последващи вноски по заема. Ако решите да купите жилище в момента, може да откриете, че месечните ви вноски препълват бюджета ви и ще трябва да препродадете имота си.

 

На етапа на кандидатстване за финансиране си струва да използвате помощта на специалисти от испанския пазар на недвижими имоти - по този начин шансовете ви за по-привлекателни условия за заем се увеличават.  Ние предлагаме на бъдещите инвеститори нашата помощ при изготвянето на необходимите документи и намирането на най-доброто предложение за ипотека в Испания.

 

Не забравяйте, че бързането е лош съветник. Преди да купите имот в Испания, отделете толкова време, колкото е необходимо, за да проверите старателно всички горепосочени въпроси. Ако искате да избегнете потенциален риск и да сте сигурни, че целият процес на покупка е легален, свържете се с нашите специалисти - ние ще намерим оферта, съобразена с вашата инвестиционна цел и ще ви помогнем да получите финансиране за покупката на недвижими имоти.

 

Ние използваме бисквитки, за да улесним използването на нашите уебсайтове, за статистически и рекламни цели. Ако не блокирате тези файлове, вие се съгласявате с използването им и запазването им в паметта на вашето устройство. Не забравяйте, че можете сами да промените настройките на браузъра си, за да блокирате запазването на бисквитките. За повече информация вижте нашата Политика за поверителност.
facebook profile contact us