Купуване и наем на имоти в Калп, Испания

Звучи ви като сън? В действителност организирането на това не би трябвало да е трудно. Испанският пазар на недвижими имоти излиза от кризата, в която беше от 2008 до 2015 г. В момента най-лошото е зад гърба ни, но цените на недвижимите имоти в близост са на много атрактивно ниво. Нещо повече, добрите сигнали от пазара потвърждават, че увеличението на стойността на имотите се очаква да продължи и през следващите години.

 

Това е чудесна възможност да инвестирате в недвижими имоти в Испания!

Друга много добра новина е, че не е нужно да имате много пари, за да купите собствен апартамент в Испания. Банките предоставят много опции за кредит, за да стимулират пазара на недвижими имоти. Поради това, една от най-атрактивните форми на покупка на имот, е ипотека. Диапазонът на цените на недвижимите имоти в Испания е огромен. Започвайки от много евтин необитаван апартамент, през малки селски къщи, разположени далеч от туристическата зона, до просторни и луксозни апартаменти, разположени в най-популярните курорти, които спират дъха не само с дизайн, но и с цена. Така инвестиционните разходи и възвръщаемостта на инвестирания капитал ще бъдат много различни в зависимост от избрания имот.

 

Купуване и наемане на апартамент в Калп - казус

За да потвърдим, че закупуването на апартамент в Испания това не е вариант, възможен за едва няколко души, ще анализираме закупуването на апартамент в туристически град Калп на цена от 150 000 евро. Жилището е купено от един от нашите клиенти, който реши да сбъдне мечтите си за собствения си имот в Испания.

 

Инвеститор на апартаменти в Калпе - профил

 

Избор на имот - апартамент в Калп

Апартаментът е закупен в началото на 2017 г., а ваканционният сезон на 2018 е вторият сезон на наемане на апартамента. Имотът е придобит в много добро техническо състояние и не изисква реновиране. Апартаментът е бил предназначен за комфортен апартамент за туристи, които искат да прекарат тиха ваканция на Коста Бланка. Ето защо апартаментът е адаптиран и оборудван съответно. Подреждането на интериора беше насочено към подобряване на неговата функционалност и създаване на модерен дизайн, който да отговаря на разнообразните изисквания на туристите. Клиентът избра западноевропейския стандарт, осъзнавайки, че осигуряването на атрактивен средностатистически стандарт и удобно местоположение ще позволи голяма заетост на апартамента през летния сезон.

 

Решавайки да закупи апартамент малко далеч от центъра, клиентът е бил наясно, че туристите ще резервират апартаменти по време на ваканционния сезон. След основния сезон цените на апартаментите под наем са по-евтини и наличието на топ апартаменти се увеличава, а в същото време интересът към апартаментите в покрайнините намалява. Заетостта извън сезона обаче не беше проблем, защото клиентът иска да отдели поне няколко седмици годишно в собствения апартамент за нуждите си - почивка със семейството и безплатно споделяне с приятели.  

 

Избран беше апартамент в Калп - исторически град на Коста Бланка, който се намира на около 60 км от Аликанте. Калп е мека за водните спортове и чудесно място за любителите на плажове. Градът предлага страхотни възможности за активен отдих, планинско катерене и възхищение на природните резервати. Развит туристически курорт, който привлича с богат нощен живот през ваканционния сезон.

 

Апартамент в Калпе - оборудване

Закупеният апартамент в Калп не се нуждаеше от голям ремонт. Бяха направени разходи единствено за закупуване на кърпи, кухненски прибори, завеси - следователно сравнително малки разходи, свързани с интериорния дизайн.

 

 

Апартамент - 100м2:

  • 2 спални
  • всекидневна с диван
  • кухня
  • баня

 

Оборудване

  • басейн - гостите могат да ползват басейна, който се намира на няколко метра от входа. Басейнът се споделя с други туристи
  • паркинг на улицата
  • допускат се домашни любимци
  • отопление
  • пералня
  • климатик във всекидневната
  • интернет

 

Разстояние от апартамента:

  • до плажа 2 км
  • до центъра 2 км
  • до магазини и ресторанти приблизително 1,5 км

 

Местоположение на апартамента::

Апартаментът се намира в по-тихата част на града - Ето защо е най-добре да стигнете до там с кола. Градината и зеленината около апартамента създават благоприятни условия за отдих и почивка.

 

Колко струва наемането на апартамент в Испания?

В град Калп има огромен избор от недвижими имоти. Цените на къщите започват от 80 000 евро, но разбира се лесно можем да намерим красиви вили за 995 000 евро и повече. Вижте още оферти за имоти за продажба в Калп.

 

Описаният от нас апартамент струва 150 000 евро.

 

По-долу представяме изчисление за покупка на апартамента при 25-годишна ипотека.

 

Стойност на апартамента - 150 000 евро

Данъци и такси, свързани с покупката и ипотеката - 21 000 евро

Стойност на апартамента + данъци и такси - 171 000 евро

Собствена вноска 30% - 51 300 евро

Обща ипотека - 120 000 евро

Разсрочено плащане за 25 години - 600 евро / месец

 

Туристически наем - предположения

От началото на 2017 г. апартаментът се предлага под наем за туристи. Гостите на апартамента бяха предимно туристи от Западна Европа. Апартаментът е избиран предимно от хора, които ценят спокойствието и уединението. Отдава се основно под наем на семейства с деца. Добра цена и качество, водещи до голям брой резервации. Апартаментът е със стандартен check-in около 14.00 и check-out около 10.00.

 

Допълнителни разходи и условия за наем

  • минимална продължителност на престоя - 3 дни
  • депозит в случай на щета - 200 евро
  • такса за почистване на апартамента - 50 евро

Заетост на апартаменти през 2017 г.

Според предположенията най-висок доход се генерира през летните месеци юли и август. Можем да разграничим три периода:

  • Натоварен сезон - най-високата рентабилност на наема е през ваканционните месеци юли и август. Тогава можете да разчитате на най-високата заетост при сравнително високи наемни цени. Заетостта е на 90% 
  • Средно натоварен сезон - считаме юни и септември за средно натоварен сезон, месеците, в които собственикът на апартамента може да се съсредоточи върху краткосрочните наеми предимно за студенти и в по-малка степен за семейства с деца.
  • Извън сезона - това в действителност е през по-голямата част от годината от януари до май, а от октомври до декември процентът на заетост е 20%. През май и декември заетостта е по-висока и цените могат да са по-високи. В останалите месеци си струва да се съсредоточим върху дългосрочния наем, тоест възможността за наемане на апартамент за няколко седмици, като се приеме средна ставка за целия месец на ниво от около. 700 евро / месец. Освен това, е чудесно време да използвате апартамента и за вашите собствени нужди. В този случай апартаментът извън сезона беше споделян със семейството и приятелите, като изчисленията включват случаи, в които собственикът реши да отдаде дългосрочно. Ако имаме доход от 700 евро / месец за период от 8 месеца, ние сме можем да получим такъв доход, като резервираме апартамента за около 8 седмици за собствени нужди.

Разпределение на заетостта по месеци

Период Януари – Май Юни Юли, Август Септември Октомври - Декември
Заетост 20% 63% 90% 63% 20%
Цена 700 евро / месец 100 евро / месец 169 евро / месец 100 евро / месец 700 евро / месец

 

Доходи от отдаване под наем на туристически апартамент в Испания

Период

Натоварен сезон

(Юли Август)

Средно натоварен сезон

(Юни Септември)

Извън сезона
(Януари, Февруари, Март, Април, Май, Октомври, Ноември, Декември)
Заетост 90% 60% Дългосрочна
Цена 169 евро / ден 100 евро / ден 700 евро / месец
Калкулация 169 евро х 62 дни х 0,9 100 евро х 60 дни х 0,6 700 евро х 8 месеца
Доход 9 430,10 евро 3600 евро 5600 евро

 

Общ доход от туристически наем в Калпе

 

Разходи, свързани с туристически наеми

Когато решаваме да отдадем апартамент в Испания под наем за турсити, трябва да вземем предвид разходите за:

  • данък върху имота - приблизително 450 евро годишно
  • данък за наем - 19%
  • такси за поддръжка (консумация на комунални услуги, закупуване на дребни елементи от оборудването) - 200 евро / месец
  • разходи за реклама - всички клиенти идват чрез платформата Airbnb, поради което предишните резервации са получени без маркетингови разходи.
  • такси за почистване - такса за почистване в размер на 50 евро се начислява всеки път, когато апартаментът е нает. Следователно разходите за почистване не намаляват доходите от наем.

Изчисляване на доходите от отдаване на апартамента

 

Годишен доход - данък за наем

18 630,00 евро (доход) x 19% (данък за наем) = 3 539,70 евро

18 630,00 евро – 3 539,70 евро = 15 090,30 евро

 

Годишен доход, намален с данък за наем, оперативни разходи и данък върху собствеността

15 090,30 евро – 450 евро (данък) – 2400 euro (разходи) = 12 240,30 евро

 

Mecечен приход

12 240,30 евро / 12 месеца = 1020,03 евро

Месечен приход (минус месечна вноска по ипотека)

1020,03 евро – 600 евро (вноска за ипотека) = 420,3 евро

 

Възвръщаемост на инвестирания капитал

ВИК = (420,3 евро x 12 месеца)/ 51 300 евро) x 100% = 9,82 %

 

 

Възвръщаемостта на инвестирания капитал е колкото 9,82%.

Тези изчисления потвърждават общата тенденция на испанския пазар на имоти. През първото тримесечие на 2018 г. рентабилността на наемането на апартаменти в Испания достигна необичайно високо ниво от 7,8%. Данните от пазара потвърждават, че можете да печелите до 8% от апартаментите си. Прехвърляйки средствата си в банков депозит, можете да очаквате размер на нетната печалба от 1,5% 2,5%. Много повече може да се спечели от инвестиции в недвижими имоти.

 

Инвестирайки в недвижими имоти в Испания, вие не само си осигурявате пасивен доход, но и получавате безплатен апартамент, в който можете да прекарате седмици. Все още не сме обсъдили още един важен фактор, който също може да ви убеди да инвестирате в недвижими имоти в Испания - увеличаването на стойността на недвижимите имоти във времето. През 2017 г. испанският пазар на недвижими имоти регистрира най-висок ръст през десетилетието - 4.47%. Ако такъв висок процент ще продължи няколко години, тогава можем да разчитаме на наистина голяма печалба в случай на продажба на недвижими имоти. От съображения за безопасност можем да приемем по-нисък растеж. Анализът на цените на недвижимите имоти показва, че в развитите страни те растат средно с 1-2 процентни пункта над инфлацията. Имайки предвид динамиката на пазара на недвижими имоти в Испания. Можем да очакваме сигурно увеличение на стойността на имотите от 2,2% годишно. В следващите години прогнозният темп на растеж на стойността на имотите е много по-висок.  

 

Ние използваме бисквитки, за да улесним използването на нашите уебсайтове, за статистически и рекламни цели. Ако не блокирате тези файлове, вие се съгласявате с използването им и запазването им в паметта на вашето устройство. Не забравяйте, че можете сами да промените настройките на браузъра си, за да блокирате запазването на бисквитките. За повече информация вижте нашата Политика за поверителност.
facebook profile contact us