Колко всъщност струва да притежавате испански имот като чужденец?

Цената, която виждаме в рекламата на имота, очевидно не включва всички такси, които ще трябва да платим. Докато оценявате рентабилността на инвестициите в Испания, не трябва да забравяте за допълнителните разходи за поддръжка на имота.

 

Тези разходи включват:

  • официални и нотариални такси,
  • данък върху собствеността,
  • наем
  • сметки за електричество,
  • сметки за вода,
  • имуществена застраховка.

Има обаче добри новини за инвеститорите - в сравнение с други страни в района на Средиземноморието - в Испания плащането на тези такси не е твърде скъпо. Разбира се, разходите варират в зависимост от вида на имота и неговото местоположение. Трябва да запомните, че разходите за поддръжка на модерна вила с частен басейн в центъра на Аликанте ще бъдат по-високи, в сравнение с апартамент от среден стандарт в покрайнините на градовете.

 

По-долу са дадени примери за разходи за поддръжка на имот на Коста Бланка - проверете дали капиталовите ви разходи биха се изплащали и не се изненадвайте от допълнителните такси.

 

фамилна къща в испания
Фамилна къща в Испания

Данъци, официални и нотариални такси

В рамките на 30 дни след получаване на нотариален акт, новият собственик на имот в Испания трябва да заплати такси, свързани с регистрацията на собственост, официални и нотариални такси и общия данък върху собствеността. Размерът на тези такси обикновено е около 13-15% от стойността на имота.

 

Данък върху имота в Испания

Наред с покупката на недвижимя имот, в Испания собственикът има задължение редовно да плаща данък върху него, така наречените Impuesto Sobre Bienes Inmuebles (I.B.I). Данъкът върху недвижимите имоти трябва да се плаща веднъж годишно, а размерът му зависи от площта и местоположението. С други думи, собствениците на обособени домове ще плащат по-висок данък от инвеститорите, решили да купят апартамент. Например данъкът за апартамент от 60 м2 може да бъде 200-400 евро, а за вили с площ 150 м2 - 500-600 евро.

 

Трябва да запомните, че инвеститорите, които не са постоянно пребиваващи в страната, трябва също така да плащат испански данък върху доходите на физическите лица - IRPF веднъж годишно. В този случай различна сума ще бъде платена от хората, които наемат имот, и друга от тези, които не печелят от имота. Въпреки това, дори ако имотът не е нает, все пак ще бъдем задължени да платим около 2% от прогнозния наем.

 

Наем в Испания

Испанският Комунидад, който е еквивалент на наем, се плаща от хора, които са инвестирали в апартамент в жилищен блок или жилищна сграда. Такива такси включват различни видове дейности по поддръжка, градинарство и почистване, в рамките на конкретен жилищен имот. Благодарение на такива средства се поддържат така наречените общи зони, които могат да се използват от всички жители - например басейн, детска площадка, площад или асансьор.

 

Не се тревожете, испанският Комунидад не се плаща месечно. Тези видове такси се начисляват на жителите веднъж на 3 месеца, половин година и дори веднъж годишно. Честотата на плащанията зависи от решението, което ще вземе асоциацията на собствениците на жилища.

 

Например, ако решите да купите имот в Коста Бланка без специални удобства, наемът може да бъде около 30-60 евро на месец. Ако обаче търсите модерен апартамент, разположен в ексклузивен жилищен комплекс, трябва да смятате, че наемът ще бъде много по-висок. За по-скъпи имоти можете да намерите оферти с наем до 100-160 евро на месец.

 

Струва си да запомним, че в Испания няма Комунидад за собствена къща с парцел.

 

Режийни разходи в Испания

Разходите за поддръжка на имота трябва да включват и комунални услуги - електричество и вода. Цената за електрическата енергия зависи от това колко сме използвали в дадения месец. Iberdola и Endesa са най-популярните доставчици на електроенергия в Испания. Изчислено е, че за апартамент средните месечни разходи за консумация на електроенергия са около 40-50 евро на човек. Освен това, купувайки апартамент в Испания, трябва да запомните, че климатикът, който обикновено е в стандартното оборудване на къщата или апартамента, може да генерира по-високи сметки за електричество.

 

Нека да преминем към сметките за вода, в Испания те обикновено се отчитат веднъж на три месеца или веднъж месечно. Трябва да запомните, че има и данък смет (данък Басура), чието плащане се начислява на всеки няколко месеца или 1-2 пъти годишно. Цените за м3 вода варират в зависимост от региона - напр. в Андалусия тя е 1,80 евро, 2,23 евро в автономната област Валенсия и 2,32 евро на Балеарските острови.

 

Имуществена застраховка в Испания

Въпреки че нямате задължение да застраховате закупената собственост, трябва да го обмислите, в случай на непредвидени събития. Счита се, че имуществената застраховка в Испания струва около 90 евро на месец, в зависимост от стойността на застрахованото имущество. Понякога обаче застрахователното предложение е по-добро, например в банкова оферта, при която вземате заем - банката може ви отправи много изгодно застрахователно предложение, като цената ще бъде в диапазона от 200-300 евро годишно.

 

Имате нужда от помощ при избирането на имот на испанската Коста Бланка? Проверете имотите за продажба в Испания днес и се свържете с нашите специалисти - те ще ви помогнат лесно да преминете през целия процес на закупуване на къща или апартамент.

 

Ние използваме бисквитки, за да улесним използването на нашите уебсайтове, за статистически и рекламни цели. Ако не блокирате тези файлове, вие се съгласявате с използването им и запазването им в паметта на вашето устройство. Не забравяйте, че можете сами да промените настройките на браузъра си, за да блокирате запазването на бисквитките. За повече информация вижте нашата Политика за поверителност.
facebook profile contact us